MARLOES

WESTBROEK

Een stamppotje of gebakken aardappelen met groente zijn vrij eenvoudig te bereiden zonder toegevoegde suikers en dubieuze E-nummers. Maar hoe zit dat met de oosterse gerechten…. Ik ben dol op mie, mihoen of rijst met verse groenten en een lekkere woksaus. En je snapt het al: die handige flesjes woksaus zitten vol met geraffineerde producten. Neem nou bijvoorbeeld mijn favoriet, de knoflook koriander woksaus.

Glucosestroop, melksuiker, suiker, maltodextrine en gebrande suikerstroop. Vijf verschillende soorten suikers in een flesje! Daarnaast worden er nog zes E-nummers toegevoegd en zit er meer water, aroma en zout in dan koriander of knoflook. Deze flesjes komen er bij mij dus niet meer in. Om met zoon en dochter te spreken: de woksaus is er uit! (Om de overgang naar suikerloze producten voor de kinderen niet al te abrupt te laten verlopen zijn ongezonde producten toegestaan tot ze op zijn en worden daarna vervangen door een gezonde variant, daarnaast verdwijnt er zo nu en dan ‘spontaan’ een product uit de kast. Dan vraagt zoon: “Mam, mag ik hagelslag op mijn boterham, of is dat er ook al uit…..?”) Tijd dus voor een woksausrecept!

Ingrediënten voor een ketjapsaus:
2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
1 uitje, fijngesneden
30 ml witte wijnazijn 
1 kopje ketjap manis
75 ml (groente)bouillon
1 tot 2 theelepels sambal 
1/2 theelepel djahé (gemberpoeder)
1/2 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
2 theelepels maizena
Olie (kokos of olijf)
Bereiding:
Fruit ui en knoflook in de olie. Voeg sambal, djahé en ketoembar toe en roer dit goed door. Voeg wijnazijn, bouillon en ketjap toe en breng de saus aan de kook. Voeg je de saus toe aan vlees dan zorgt het vlees ervoor dat de saus wat bindt. Gebruik je alleen groenten dan kan je een beetje maizena met wat water toevoegen aan de saus, zodat je een iets dikkere saus krijgt.

Ik vond de saus veel lekkerder dan de saus uit het flesje en ik vond het vooral heel erg knap van mijzelf dat ik met eigen, verse en gezonde ingrediënten zo’n volle en krachtige smaak kon creëren. 😉