MARLOES

WESTBROEK

De oma van mijn oma’s oma

Feest n.a.v. het 60-jarig huwelijk van Willem Dollekamp (1872-1956) en Gerritdina Dollekamp-Kuipers (1870-1957).
25 maart 2023
Het leuke van stamboomonderzoek doen is dat je telkens opnieuw verrast wordt. En soms maak je verbindingen die je nooit had verwacht!

De oma van mijn oma’s oma.

Dit leek me een leuke titel voor een blog. Ik bedacht het voordat ik ook maar naar de stamboom gekeken had. Ik hoopte natuurlijk wat leuke verhalen tegen te komen. Zoals wel vaker bij stamboomonderzoek werden mijn verwachtingen overtroffen!

Mijn oma, de moeder van mijn moeder, was Jo, oftewel Johanna Hermanna Scheffer. Geboren in Amsterdam in 1924 als dochter van Paul Scheffer en Berendina Altena. Ik heb mijn overgrootmoeder Scheffer nog gekend. We logeerden soms samen bij mijn oma en opa en ik herinner mij haar vooral als een ondeugend portret. Ze speelde altijd vals als we een spelletje deden!

Paul Scheffer was een Amsterdammer. Zijn voorouders woonden al generaties lang in de hoofdstad. Berendina kwam uit Markelo. Het dorp waar alle voorouders van mijn opa Dollekamp woonden. Hoe Paul en Berendina elkaar ontmoet hebben weet ik niet. Er zijn verhalen dat Berendina ging werken in Amsterdam. Maar in de archieven vind ik daarvan geen bewijs. Op hun trouwakte staat wel vermeld dat Berendina woonachtig was in Amsterdam, maar een adres of bewijs van verhuizing vanuit Markelo kan ik niet vinden.

De moeder van Berendina, de oma van mijn oma, is Johanna Koeslag, geboren in 1878 in Markelo. Zij was dienstmeid en trouwde in 1896 met Hermannus Altena. Johanna is een dochter van Gerrit Koeslag en Berendina Kuipers. Beide geboren in 1846 in Markelo en landbouwers van beroep.

Op dat moment ging er bij mij een belletje rinkelen. De naam Kuipers was ik ook tegengekomen in de stamboom van mijn opa Dollekamp, de vader van mijn moeder. Toen ik daarna nog een generatie verder zocht, naar de oma van mijn oma’s oma, stuitte ik op Gerritdina Ziggers, die in 1834 trouwde met Gerrit Kuipers. Ook de naam Ziggers was ik eerder tegen gekomen. Ik ging op zoek in de stamreeks van mijn opa Dollekamp.

Ik begon bij de ouders van mijn opa: Gerrit Jan Dollekamp en Berendina Kremers. Een generatie verder was het al raak! Willem, de vader van Gerrit, trouwde in 1870 met Gerritdina Kuipers. Gerritdina, de oma van mijn opa, is de dochter van Gerrit Jan Kuipers en Willemina Huisken. En…. Tromgeroffel….. Gerrit Jan is de zoon van Willem Kuipers en Gerritdina Ziggers en dus de broer van Berendina Kuipers. Wat blijkt? De oma van mijn oma’s oma is ook de oma van mijn opa’s oma! Een verwantschap in de achtste graad.

Mijn zus en ik grepen deze ontdekking meteen aan om deze gemeenschappelijke voorouder de schuld te geven van al onze eigenaardigheden. Maar helaas… na enig onderzoek bleek dat er sprake is van overerving tot de zesde graad van bloedverwantschap. We zullen toch nog even verder moeten zoeken naar een andere schuldige!

afbeelding van stamreeks van mijn opa en oma

De stamreeks van Willem Kuipers en Gerritdina Ziggers

Ook interessant:

Pi en The Skymasters

Pi en The Skymasters

Ik kom uit een muzikale familie, maar één persoon steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit: Pi Scheffer, de neef van mijn oma Dollekamp!

Mijn opa heeft een CABR-dossier

Mijn opa heeft een CABR-dossier

Toen ik begon met de Westbroek-stamboom zat ik via de mannelijke lijn al snel generaties terug. Ik ontdekte leuke verhalen. Maar hoe zat het met de familie die dichter bij stond?

De verzwegen kinderen

De verzwegen kinderen

Soms stuit je op opmerkelijke informatie tijdens het stamboomonderzoek. Een vreemd beroep of een onverwachte relatie. Maar een hele nieuwe tak aan de boom vinden is toch wel heel bijzonder!