MARLOES

WESTBROEK

Tot nu toe onvindbaar bij mijn favoriete grootgrutter: koekjes zonder suiker. Ja, volgens de wervende teksten op de verpakking wel, maar nadere inspectie van de ingrediëntenlijst leert mij tot nu toe dat veelal gebruik gemaakt wordt van (synthetische) zoetstoffen als vervanger voor suiker. Hoewel onderzoeken uitwijzen dat zoetstoffen bij beperkte inname niet schadelijk zijn, blijven het synthetische producten die ik liever vermijd (helemaal na het lezen van dit soort berichten). Dus ben ik de keuken weer ingedoken opzoek naar mijn favoriete koekjes recept!
Na wat proberen en het combineren van verschillende recepten ben ik eindelijk tevreden met mijn havermoutkoekjes!

Ingrediënten:
100 gram volkoren meel
100 gram havermout
100 gram roomboter
100 gram rozijnen
een theelepel bakpoeder
een beetje zout

Was de rozijnen en laat deze een half uurtje wellen in warm water. Giet de rozijnen af en pureer ze in de blender of keukenmachine. Voeg eventueel nog een klein beetje water of melk toe als het te droog is. 
Meng in de keukenmachine meel, havermout, zout en bakpoeder. Voeg de boter en de gepureerde rozijnen toe. Meng dit tot het een samenhangend deeg vormt. Maak een bal van het deeg, pak het in folie en laat het een kwartiertje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak koekjes van maximaal een halve centimeter dik. Ik heb ongeveer 16 koekjes gemaakt uit deze hoeveelheid deeg. Bak de koekjes 20 tot 25 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.
Het resultaat: heerlijk knapperige koekjes. Deze koekjes bevatten vrij veel vet. Hoewel roomboter vooral goede verzadigde vetten bevat (zie deze blog voor meer informatie over gezonde vetten), was ik ook op zoek naar een minder vette variant. Deze heb ik gevonden en wel hier. Omdat ik hier koekjes met hele rozijnen (of andere stukken…) niet door de keuring krijg heb ik het recept een beetje aangepast.
Ingrediënten:
125 gram havermout
50 gram rozijnen
halve theelepel bakpoeder
1 eetlepel gesmolten roomboter
beetje zout
50-100 ml kokend heet water.

Warm de oven voor op 200 graden. 
De rozijnen heb ik gewassen, geweld en daarna gepureerd. Meng de havermout met het bakpoeder in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Voeg daarna de gepureerde rozijnen toe en meng het geheel goed. Voeg nu zoveel kokend water toe tot er een samenhangend deeg ontstaat. Doe het deeg in een bakblik (ik heb een blik van 20*20 gebruikt) en druk het plat. Bak de koek in ongeveer 30 minuten in de oven. Laat de koek afkoelen en snijd in stukken. Bewaren in een luchtdichte verpakking.