MARLOES

WESTBROEK

Zoon en dochter zijn het nog lang niet altijd eens met mijn besluit om geen geraffineerde suiker meer te gebruiken. Naast het snoep worden vooral de ‘ongezonde’ koekjes gemist. De verantwoorde havermoutkoekjes kunnen ermee door als het moet, maar vallen volgens hen niet in de categorie ‘vreselijk lekker’. Vorige week vertelde zoon mij dat hij best zelfgemaakte koekjes wilde, maar alleen als ze net zo lekker waren als die van oma… 

Mijn moeder bakt al jaren overheerlijke, knapperige koekjes en hoewel ik het al vaak geprobeerd heb, worden mijn koekjes nooit zo lekker als die van haar. Maar, de aanhouder wint, dus ben ik de keuken ingegaan en heb ik een nieuwe poging gedaan om oma’s koekjes uit de oven te toveren.


In het originele recept wordt een flinke hoeveelheid basterdsuiker gebruikt. Ik heb dit vervangen door een deel palmsuiker en een deel honing. In mijn eerste poging heb ik de palmsuiker rechtstreeks uit het zakje toegevoegd. Na het bakken bleek dat de suiker niet echt smelt in de oven. Dit resulteert in een wat korrelige structuur. Zeker niet vies, maar ja, oma’s koekjes hebben dat niet. Na wat uitproberen heb ik de palmsuiker op laten lossen in een klein beetje heet water. Je krijgt dan een soort stroop. Het deeg wordt dan veel gladder van structuur en de koekjes krijgen een mooie bruine kleur.

Het eindoordeel van zoon en dochter: de koekjes zijn niet helemaal hetzelfde als die van oma, maar wel heel erg lekker. Ik zou zeggen: poging geslaagd!

Ingrediënten:
300 gram tarwebloem
225 gram roomboter
80 gram palmsuiker
70 gram honing
1/2 theelepel bakpoeder
beetje zout

Bereiding:
Los de palmsuiker op een een klein scheutje heet water. Voeg hier de honing aan toe. Doe tarwebloem, bakpoeder, zout, boter  en het suiker-honingmengsel in de kom van de keukenmachine. Mix dit tot er een samenhangend deeg ontstaat. Vorm een bol van het deeg en laat het een half uur rusten in de koelkast. Maak koekjes van ongeveer 1/2 cm dik en bak deze in een voorverwarmde over op 175 graden in zo’n 20 minuten bruin. Goed af laten koelen en bewaren in een luchtdichte verpakking.