MARLOES

WESTBROEK

Vanavond tijdens het koken heb ik mijn multi-task-skills weer even opgefrist! Tijdens het bereiden van een, overigens overheerlijke, Chinese kool stamppot (ik zal ook dat recept binnenkort plaatsen!), vond ik dat het tijd werd voor een gezond alternatief voor ontbijtkoek. Het hoofdingrediënt van mijn supermarktkoek is glucose-fructosestroop (=suiker). Niet direct een gezonde snack….!
Na een snelle zoektocht op internet vond ik een recept op deze site met nog veel meer geweldige recepten. Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, heb ik het recept een klein beetje aangepast. Het resultaat viel qua smaak zeker niet tegen. Omdat ik baking soda heb gebruikt in plaats van bakpoeder is de koek niet veel gerezen. Ik zal de koek binnenkort nog eens maken en dan meteen een paar foto’s nemen, zodat er ook wat plaatjes te zien zijn op deze site!

Ingrediënten voor een ontbijtkoek zonder toegevoegde suikers:
150 gram tarwemeel
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
10 gram honing
2 theelepels koekkruiden (ik heb alleen kaneel gebruikt)
4 eetlepels diksap
3 eetlepels appelstroop
100 ml melk

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng het meel, bakpoeder, baking soda en de kruiden.
Voeg het diksap en de appelstroop toe. Roer dit goed door. Ik heb de mixer gebruikt. Heel even op de laagste stand.
Voeg dan beetje bij beetje de melk toe.
Bak de koek zo’n 40-45 minuten in de oven.

De smaak van de koek doet een beetje denken aan peperkoek. De buitenkant is bij mijn exemplaar iets te hard geworden, maar de binnenkant heeft een redelijke ontbijtkoekstructuur. Nog niet perfect, maar vooral zoon vond het erg lekker. Hij krijgt morgen dan ook een stuk mee naar school in zijn broodtrommel!