MARLOES

WESTBROEK

Online training I: activeren van de sensor

doos met daarin de guardian 3 sensor en inserter
5 maart 2021

De online meeting begint om 10.00 uur. De sensor, de transmitter, de pleisters en het inbrengapparaat liggen klaar. Eindelijk is het zo ver! Ik mag de Guardian 3 sensor gaan gebruiken in combinatie met de Medtronic MiniMed 780G insulinepomp.

Omdat ik de pomp al een paar dagen eerder aangekoppeld heb (na overleg met mijn diabetesverpleegkundige), is het eerste deel van de meeting niet heel spannend voor mij. Er zitten echter ook mensen in de groep die nooit eerder een Medtronic pomp hebben gehad, dus voor hen is alles nieuw. De uitleg is duidelijk en er is alle ruimte om vragen te stellen. Stap voor stap worden alle pompschermen uitgelegd, wordt de nieuwe pomp ingesteld en aangekoppeld. Na een korte pauze mag ik de sensor in gaan schieten! Het inbrengapparaat is vrij groot en de sensor met onderstel en naald oogt vrij intimiderend. Maar zodra het inbrengapparaat over de sensor is gezet en je het onderstel hebt verwijdert is het een kwestie van het inbrengapparaat op je lichaam zetten en tegelijkertijd op de twee groene knoppen drukken. De sensor wordt vrijwel pijnloos in je lichaam geschoten. Ik heb de sensor ingebracht op mijn arm. Omdat je dan maar één hand kan gebruiken is het even oefenen om de naald na het inbrengen te verwijderen. Ook het aanbrengen van de pleisters gaat niet lukken zonder spiegel. Maar zelfs de eerste keer breng ik het er zonder kleerscheuren vanaf. Al moet ik zeggen dat ik het inschieten en verwijderen van de naald best spannend vind!

Sensor vastplakken

Om de pleister van de sensor goed te laten hechten moet je het inbrengapparaat na het inschieten minstens vijf seconden tegen de huid houden. Daarna haal je het apparaat van je lichaam af en moet je de naaldbehuizing verwijderen. De naald schiet bij het uithalen in de behuizing, dus geen kans om je te prikken. De sensor moet nu goed vastgeplakt worden. Eerst de plakstrip onder de sensor op de huid plakken, daarna zet je de sensor vast met de bijgeleverde pleister. Zodra de sensor goed vastzit kan je de zender aansluiten. Je klikt de zender in de sensor en wacht tot het groene lampje gaat knipperen. Dan zet je ook de zender vast en als laatste plak je hierover weer een pleister. Al dit geplak is een groot verschil met de Freestyle Libre. Deze schoot ik gewoon in mijn bovenarm, duwde de plakrandjes goed aan en de sensor bleef zonder extra pleisters vrijwel altijd de volle twee weken zitten.

Sensor opstarten en kalibreren

Als alles is aangebracht kan de sensor opgestart worden. Na een opwarmtijd van ongeveer twee uur vraagt de sensor om een kalibratie en kan het feest beginnen! Na de eerste kalibratie volgt na zes uur een verzoek voor een volgende kalibratie. Daarna zou elke 12 uur een kalibratie nodig zijn, maar bij mij was er na 6 uur weer een kalibratie nodig. Daarna werd keurig elke 12 uur om een kalibratie gevraagd. Ik probeer me aan te wennen 3 keer per dag te kalibreren. Op momenten dat mijn bloedsuiker zo stabiel mogelijk is. Dit is bij het opstaan, voor de lunch en voor het slapengaan. Zo kalibreer ik altijd ruim binnen de 12 uur en kom ik over het algemeen niet voor verrassingen te staan.

Vertrouwen

Ik moet er wel aan wennen dat ik mijn bloedsuikermeter altijd mee moet nemen. Want de sensor kan eigenlijk op ieder moment om een kalibratie vragen. Ook kan de sensor (tijdelijk) uitvallen en dan moet je wel voorbereid zijn. Met de Freestyle Libre prikte ik zeer sporadisch in mijn vinger, minder dan 1 keer per maand. Ik vertrouwde eigenlijk blind op de sensor. Ik hoop dat ik hetzelfde vertrouwen krijg in deze Guardian 3 sensor. Om dat vertrouwen een boost te geven heb ik, tegen de adviezen in, mijn Freestyle de eerste week naast de Guardian gedragen. Op geen enkel moment lagen de waarden van beide sensoren verder van 1 mmol/l uit elkaar. Het behandelteam was bang dat het vergelijken van 2 verschillende sensoren en een bloedsuikermeter voor onzekerheid zou zorgen. Maar ik vind het juist belangrijk om de sensor waar ik 6 jaar op heb vertrouwd te kunnen meten met de nieuwe sensor. Deze week heeft mij juist heel veel vertrouwen gegeven in de Guardian. En na een week met dubbele sensor heb ik de Libre verwijderd en geen moment meer gemist!

Aanloop naar SmartGuard

De eerste week met de sensor worden gegevens verzameld die het algoritme van de SmartGuard voeden. In de volgende training zal de SmartGuard aangezet worden. Tot die tijd is alleen de functie “Stop bij laag” actief. Dit houdt in dat de toediening van insuline automatisch stopt als de bloedglucose te snel daalt en/of onder de 3,9 dreigt te komen. Een mooie functie, maar ik kan niet wachten om de SmartGuard te activeren en de volledige functionaliteit van de MiniMed 780G te gaan ervaren!

Ook interessant:

Een CGM voor iedereen!

Een CGM voor iedereen!

Ik ben enorm blij met mijn MiniMed 780 met sensor en SmartGuard! Maar de weg er naartoe is er één met heel veel...

Diabetes en Corona

Diabetes en Corona

Samen met 1.8 miljoen andere nederlanders vallen mensen van 18 tot 60 jaar met diabetes (zowel type 1 als 2) met...