MARLOES

WESTBROEK

3 weken SmartGuard: een update

afbeelding van drie verschillende schermen van mijn insulinepomp
1 april 2021

Hoe gaat het na 3 weken SmartGuard op mijn Minimed 780G? Het eerste dat in mij opkomt: het voelt een beetje als valsspelen… Al jaren ben ik continu bezig met mijn diabetes, vrijwel elk moment van de dag. Eigenlijk ben je telkens bezig met diabeteskeuzes maken. En nu, met de SmartGuard, hoeft dat niet meer. En dat is gek!

De eerste twee weken merkte ik dat het algoritme nog ingeregeld moest worden. Mijn waarden bleven iets hoger en na de maaltijd schoot mijn bloedglucose nog regelmatig door naar 15 mmol/l. Na de eerste week heb ik een paar aanpassingen gedaan. Ik heb de actieve-insulinetijd gewijzigd van 3 naar 2 uur. Daarnaast heb ik mijn koolhydraatratio in de ochtend van 10 gram koolhydraten per eenheid insuline naar 8 gram gezet. ‘s Ochtends schoten mijn waarden zelfs na een ontbijt met weinig koolhydraten omhoog. Sinds ik de ratio tussen 7 en 10 uur heb aangepast gaat het echt veel beter. Na een ontbijt met yoghurt en granola van zo’n 30 koolhydraten komt mijn glucose niet meer boven de 8 mmol/l.

Time in range

Hoewel het de eerste dagen nog niet helemaal perfect liep, had ik al vanaf de start een time in range boven de 70%. Met de libre schommelde ik meestal tussen de 30 en 50%. En dat terwijl ik heel veel moeite deed: ik at low-carb, scande gemiddeld 14 keer per dag mijn glucosewaarde en hield rekening met mijn diabetes bij alles wat ik deed. Maar door onder andere stress, vermoeidheid (en achteraf een dikke diabetes burn-out) pakten mijn beslissingen heel vaak niet goed uit. Dan woog ik op de gram mijn koolhydraten af, gaf het aantal bijbehorende eenheden insuline en eindigde toch vaak op een bloedglucose van 18 mmol/l. Of ik had een hypo in de avond, at dan om dit weg te werken en schoot midden in de nacht naar een veel te hoge waarde.

Het verschil met de SmartGuard is groot. En vooral op deze korte termijn. Na drie weken zie en voel ik zo’n groot verschil! Ik eet weer “normaal”, tussen de 125 en 150 koolhydraten per dag, en mijn time in range is doorgaans boven de 85%, er zitten zelfs dagen bij van 96%. De nachten maken misschien nog wel het grootste verschil. Voorheen ging ik niet slapen met een bloedsuiker onder de 6, want dan eindigde ik vaak in een hypo. Nu ga ik gerust naar bed met een waarde van 5 en de pomp zorgt ervoor dat ik de hele nacht stabiel blijf. Ook nachten met hoge bloedsuikers komen sinds 2 weken niet meer voor. In de CareLink-overzichten zijn de nachten een echte flatline: van 23 uur tot 7 uur stabiel tussen de 5 en 6 mmol/l. Ongekend. Dan word je een stuk fijner wakker!

 

 

 

SmartGuard: Sensorwaarde van 5 mmol/l, 96% time in range

Loslaten

De boodschap die ik meekreeg na het starten van de SmartGuard was: laat de pomp zijn werk doen en blijf op je handen zitten. Ik moet vooral niet zelf gaan corrigeren. Ik bereken mijn koolhydraten, voer het aantal grammen een kwartier voor de maaltijd in en laat het proces verder aan de pomp en het algoritme over. Dat was zeker in het begin best een uitdaging. Zodra ik mijn glucosewaarde zie stijgen ben ik geneigd een correctie te doen, maar dat is dus niet de bedoeling. Eigenlijk is de opdracht: sit back and relax… Niet mijn sterkste eigenschap 😉 . Maar als je ziet dat het werkt wordt het telkens makkelijker. Het lukt steeds beter om je diabetes meer los te laten. En dat is tegenstrijdig. Door minder te doen behaal ik betere resultaten. Totaal het tegenovergestelde van de afgelopen 31 jaar diabetes. Niet zo gek natuurlijk dat dit voelt als valsspelen. Maar met dit resultaat durf ik daar wel aan te wennen.

Nadelen

Zijn er ook nadelen? Jazeker! Ik moet wennen aan de vingerprikken. Met de Freestyle Libre deed ik dat eigenlijk nooit meer en nu moet het minimaal 2 maal per dag en vaker na de start van een nieuwe sensor. Een nieuwe sensor moet opwarmen en vraagt dan om een glucosewaarde. Daarna start de sensor binnen enkele minuten, maar wel is binnen 6 uur een volgende kalibratie nodig. En tot nu toe bij mij daarna nogmaals binnen 6 uur. Vaak is het dan midden in de nacht. Na die kalibratie hoeft de sensor nog maar elke 12 uur gekalibreerd te worden. Eerst zorgde ik dat ik 3 keer per dag een bloedglucose invoerde, maar inmiddels merk ik dat het met 2 waarden per dag ook prima lukt. Ik meet rond 9 uur ‘s ochtends en 21 uur ‘s avonds en dat werkt voor nu perfect. Daarnaast moet ik er aan denken mijn bloedglucosemeter altijd bij me te hebben. Maar dat is vooral weer een kwestie van wennen.

Een ander minpuntje zijn de alarmen. Bij een bloedglucose onder de 3,8 of boven 13,9 mmol/l geeft de pomp een alarm. Ook als de verbinding met de sensor verbroken is zal de pomp je alarmeren. Ik heb dat nu een aantal keren ‘s nachts gehad. Waarschijnlijk omdat ik op de arm met de sensor lag en het signaal niet sterk genoeg was.

Ook vind ik het jammer dat de sensor maar een week mee gaat. De Freestyle Libre kon 14 dagen blijven zitten. Een paar uur voor het einde van de sensor schoot ik de nieuwe sensor vast in. Zodra de oude sensor gestopt was kon ik direct de nieuwe activeren. Na een uur opwarmtijd werden mijn waarden dan weer geregistreerd. Dit kan niet met de Guardian sensor die bij deze pomp hoort. De sensor is gekoppeld aan een transmitter die je een jaar kan gebruiken. Zodra de sensor eindigt verwijder ik sensor en transmitter, maak de transmitter schoon en plaats deze in de oplader. Dan schiet ik alvast een nieuwe sensor in. Na een half uur tot 3 kwartier is de transmitter weer vol en kan deze in de nieuwe sensor geklikt worden. De sensor heeft dan een opwarmtijd van zo’n 2 uur voordat er weer gegevens worden uitgelezen. Al met al zit je toch een uur of 3 zonder sensor. In vergelijking met de Libre vind ik dit lang en moet dit dus ook nog eens vaker.

Nog dit jaar staat een nieuwe sensor van Medtronic op de planning. Deze hoeft niet meer gekalibreerd te worden. Dit zal zeker bijdragen aan het gebruiksgemak van de sensor en de MiniMed 780G.

Meer voordelen dan nadelen

Al met al vallen de nadelen voor mij in het niet bij de grote voordelen van de 780G: een diabetesregulatie waar ik eerder alleen maar van kon dromen! Diabetes zal voorlopig een ziekte blijven die je niet even een dag kan vergeten. Maar als je weet dat je kunt vertrouwen op je CGM en sensor wordt het leven met diabetes in elk geval wel een stuk makkelijker! En dat gevoel van valsspelen went vast. Wie weet kan ik het gebruiken bij een volgend potje Mens-Erger-Je-Niet…!

Ook interessant:

Een CGM voor iedereen!

Een CGM voor iedereen!

Ik ben enorm blij met mijn MiniMed 780 met sensor en SmartGuard! Maar de weg er naartoe is er één met heel veel...

Diabetes en Corona

Diabetes en Corona

Samen met 1.8 miljoen andere nederlanders vallen mensen van 18 tot 60 jaar met diabetes (zowel type 1 als 2) met...

SmartGuard-challenge: patat!

SmartGuard-challenge: patat!

Met zo’n nieuwe en geavanceerde insulinepomp als de MiniMed 780G wil je natuurlijk het liefst perfecte...