MARLOES

WESTBROEK

SmartGuard-challenge: patat!

afbeelding van een half bord patat op een roze bord op een houden tafel
25 maart 2021

Met zo’n nieuwe en geavanceerde insulinepomp als de MiniMed 780G wil je natuurlijk het liefst perfecte bloedglucosewaarden en een time in range (de tijd dat je bloedglucose tussen de 3,9 en 10,0 mmol/l zit) van 90% of meer. Zelfs na een kleine 2 weken merk ik al dat dit echt haalbaar is. Maar de onderzoeker in mij wil toch ook graag uitproberen, kijken wat er mogelijk is en de volledige capaciteit van deze hybrid closed loop benutten. Dus: tijd voor een test!

Patat at ik al tijden niet meer. Ik kon af en toe echt genieten van een bakje friet met een lekkere (vega)snack erbij. Maar al het gedoe met mijn bloedglucose was het me niet meer waard. Patat behoort tot de berucht P-maaltijden: patat, pannenkoeken en pizza. Vol met koolhydraten en vet. Het vet zorgt ervoor dat de koolhydraten veel later opgenomen worden dan bij een maaltijd met minder vet. Koolhydraten worden pas verteerd tot glucose in de dunne darm. Bij een vetrijke maaltijd begint in de maag al wel de vertering van de vetten en eiwitten. Hoe meer vet en eiwit, hoe langer dit proces duurt. Hierna gaat de maaltijd naar de dunne darm en begint de vertering van de koolhydraten pas. Geef je voor een portie patat met een snack de volledige hoeveelheid insuline in 1 keer, dan is de kans groot dat je in een hypo beland. De insuline doet zijn werk al voordat de maaltijd in de dunne darm aankomt en de koolhydraten gaat verteren. Je moet dan dus extra snelle koolhydraten eten om de hypo weg te werken en tegen de tijd dat de koolhydraten uit je vette maaltijd worden verteerd schiet je glucose weer omhoog, omdat de insuline bedoelt voor deze koolhydraten al is uitgewerkt.

Uitgestelde bolus en dual-wave

Ik heb in het verleden veel getest met uitgestelde bolussen. Je geeft dan voor de maaltijd een deel van de insuline en het resterende deel op een later tijdstip. Of ik gebruikte de dual-wave functie op mijn MiniMed 640G. Dan geef je een deel van de bolus voor de maaltijd en het resterende deel uitgespreid over een aantal uren. Maar al deze testen verliepen niet naar tevredenheid. Vaak eindigde ik midden in de nacht met een torenhoge bloedsuiker. Echt genieten van je bakje patat doe je dan niet meer.

Tijd voor de uitdaging!

Maar met mijn nieuwe 780G met autobasaal en correctiebolussen durfde ik de uitdaging wel weer aan! Mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen en ik bereidde me voor op een nachtje hoge bloedglucoses. De challenge kon beginnen!

Ik bestelde een lekkere portie patat met en een groentekroket. Een kwartier voor de maaltijd had ik een waarde van 8,5 en gaf ik insuline voor 55 koolhydraten. Ik had me voorgenomen om hoe dan ook van deze maaltijd te genieten en me niet druk te maken over de uitkomsten. En lekker, dat was het! Na het eten bleef mijn bloedsuiker keurig tussen de 6 en 8 mmol/l. Na 2,5 uur zag ik een hele lichte stijging op het sensorscherm. Ik heb toen een tweede bolus voor nog eens 45 koolhydraten gegeven. Dit pakte prima uit, want ook na 4 uur zat ik nog steeds keurig binnen de marge.

Ik ben gaan slapen en tot mijn grote verbazing was mijn bloedsuiker de volgende ochtend 6,7. Daarbij was mijn bloedglucose de hele nacht niet boven de 8 mmol/l gekomen. Dit was echt nog nooit eerder gelukt na een P-maaltijd…

Carelink

In de weergave van Carelink, het programma waar ik mijn pompgegevens in uitlees, kan je precies zien hoeveel werk de 780G heeft verzet om mijn bloedglucose zo netjes te houden. Vanaf 21.45 uur is de tweede bolus insuline uitgewerkt en wordt de autobasaalfunctie weer opgestart. Dit is het roze vlak onder de grafiek. Deze blijft de hele nacht relatief hoog, met af en toe een daling als mijn glucose zakt. Daarnaast is er 6 keer een autocorrectie gegeven zodra het algoritme een stijgende waarde voorspelde. Dit zijn kleine bolussen, over het algemeen minder dan een halve eenheid insuline, aangegeven met de paarse stipjes onder de autobasaalstand. Na 2 uur zijn er geen correctiebolussen meer nodig en lukt het de pomp mijn bloedglucose stabiel te houden door middel van de autobasaalfunctie.

 

Dagrapport uit Carelink met om 17.45 en 20.00 uur een insulinebolus

Complex

Het zijn veel kleine aanpassingen en correcties die de pomp gedurende de avond en nacht geheel automatisch toepast. Niet zo gek dus, dat het me nooit is gelukt dit zelf goed te doen met een uitgestelde bolus. De manier waarop mijn lichaam reageert op de combinatie vet-koolhydraten is complex en niet op te lossen met 2 keer een dosis insuline. Omdat het algoritme anticipeert op mijn waarden en daarbij elke 5 minuten zo nodig een correctie toepast lukt het om zonder gedoe te genieten van mijn bakje patat.

Een beetje minder diabetes

Ik had niet verwacht dat mijn eerste challenge zo succesvol zou zijn. Vooral het gevoel dat je “gewoon” een patatje kan eten zonder wiskundige berekeningen en guesstimates die slecht uitpakken is geweldig. Het voelt echt als een stukje vrijheid, alsof je toch een klein beetje minder diabetes hebt! Ik kan niet wachten op de Pizza-challenge…. 😉

De genoemde tijden en bolussen zijn geen advies! Dit is gebaseerd op mijn eigen ervaring en is geheel persoonlijk. Vraag altijd advies aan je behandelteam als je aanpassingen wilt maken in je diabetesmanagement!

Ook interessant:

Een CGM voor iedereen!

Een CGM voor iedereen!

Ik ben enorm blij met mijn MiniMed 780 met sensor en SmartGuard! Maar de weg er naartoe is er één met heel veel...

Diabetes en Corona

Diabetes en Corona

Samen met 1.8 miljoen andere nederlanders vallen mensen van 18 tot 60 jaar met diabetes (zowel type 1 als 2) met...