MARLOES

WESTBROEK

Aankoppelen van de MiniMed 780G

foto van mijn insulinepomp
3 maart 2021

Ik heb het weer eens bewezen: geduld is niet mijn sterkste kant… Maandag was mijn eerste online training voor het gebruik van de MiniMed 780G. Tijdens deze meeting gingen we de pomp aankoppelen. Maar aangezien deze al een paar dagen kant en klaar bij mij thuis lag, heb ik mijn pomp al op vrijdag verwisseld. Mijn insuline was op. En het was toch zonde om mijn nieuwe ampul niet in de gloednieuwe 780G in plaats van mijn oude 640G te stoppen… 😉

Het wisselen was erg simpel. Omdat de 640G op een paar schermen na, hetzelfde werkt als de 780G kon ik zonder problemen overstappen. Een kwestie van instellingen overnemen: basaalstand overzetten, koolhydraatratio ingeven, insulinegevoeligheid en actieve insulinetijd toevoegen. Nadat ik dat gedaan had kon ik de nieuwe ampul met infuusset bevestigen.

Minimed Mio Advance infuusset

Ik gebruik al jaren dezelfde infuusset: de Paradigm Quickset. Deze bevalt erg goed, met een loodrechte, teflon canule van 9 mm en makkelijk afkoppelbaar. De aansluiting is rond en blijft vrijwel nooit hangen achter kleding. Medtronic heeft in de afgelopen jaren verschillende nieuwe sets geïntroduceerd, maar ik bleef toch telkens bij mijn vertrouwde Quickset. Bij het kiezen van mijn nieuwe pomp kwam ik echter de allernieuwste infuusset tegen: de MiniMed Mio Advance. Deze infuusset heeft een geïntegreerd inbrengsysteem. Een apart inbrengapparaat is dus niet nodig. Ik besloot deze nieuwste set toch eens te proberen.

Mio Advance infuusset
Mio Advance infuusset

Het inschieten van de set was erg eenvoudig. Je verwijdert de kleefstrip en de beveiligingspin, zet het apparaat op je lichaam en drukt op de knop. Je haalt de inserter met onzichtbare naald en al van je lichaam en de infuusset is geplaatst. Het inbrengen zelf vond ik best gevoelig! Ik voelde er meer van dan bij de Quickset. Ook de aansluiting van de infuusslang op de inbrengplaats vond ik niet zo fijn. In plaats van erop, klik je de Advance vanaf de zijkant in de infuusset. Het voelt daardoor minder stevig dan de Quickset. Een ander nadeel was de korte naald van 6 mm en de slang van 60 cm. Ik gebruik een Quickset van 9 mm, met een slang van 80 cm. Dan heb je net een beetje meer speling.

Een paar uur na het inbrengen van de infuusset schoot mijn bloedglucose omhoog! Bij-bolussen had geen effect. Toen ik boven de 20 mmol/l kwam heb ik de set verwijderd en mijn vertrouwde Quickset ingeschoten. Binnen no-time daalden mijn waarden weer. Waarschijnlijk was de 6 mm canule echt te kort voor mij

Quickset inbrengen

Inmiddels is de Advance ook verkrijgbaar met een canule van 9 mm en een slanglengte van 110 cm, maar ik heb toch besloten de Quickset te blijven gebruiken. Deze voelt fijner op mijn lichaam en levert daarnaast ook nog eens minder restafval op.

Na het kleine infuusprobleem draaide mijn pomp als een zonnetje. Ik heb me in kunnen houden om niet meteen ook een sensor in te schieten. Maar omdat ik die nog nooit gebruikt had leek het mij toch verstandiger om braaf te wachten tot de online training!


Wordt vervolgd….

Ook interessant:

Een CGM voor iedereen!

Een CGM voor iedereen!

Ik ben enorm blij met mijn MiniMed 780 met sensor en SmartGuard! Maar de weg er naartoe is er één met heel veel...

Diabetes en Corona

Diabetes en Corona

Samen met 1.8 miljoen andere nederlanders vallen mensen van 18 tot 60 jaar met diabetes (zowel type 1 als 2) met...