MARLOES

WESTBROEK

Freestyle Libre 2: een eerste kennismaking

afbeelding van de freestyle libre 2 met een telefoon
27 februari 2021

Deze week kon ik voor het eerst de Freestyle Libre 2 gebruiken. Net voordat de Libre 2 uitkwam eind november 2020 had ik een nieuwe voorraad van de Freestyle Libre 1 ontvangen. Ik moest dus even wachten op de nieuwe variant.

Freestyle Libre 2 van Abbott
Freestyle Libre 2 van Abbott

Bluetooth

Het verschil met de eerste versie is dat de Freestyle Libre 2 via Bluetooth een alarm kan geven op je smartphone bij een te hoge of te lage bloedglucosewaarde. Qua uiterlijk is er geen verschil met de eerste versie. Verpakking, inhoud en aanbrengen is allemaal exact hetzelfde. Er is een aparte (blauwe) reader voor de Libre 2, maar deze heb ik niet automatisch ontvangen. Ik weet niet of je deze zelf moet kopen of dat een nieuwe reader vergoed wordt door de zorgverzekering. Ik stap binnen afzienbare tijd over op de MiniMed 780G, dus ik red me voorlopig prima met scannen met mijn telefoon.

Alarmen

Na het inschieten en activeren van de sensor in de Freestyle Libre Link app heb ik de optie om alarmen in te stellen. Een laag glucose-alarm tussen 3,3 tot 5,6 mmol/l en een hoog glucose-alarm tussen 6,7 en 22,2 mmol/l. Ik stel het lage alarm in op 3,9 en het hoge op 13,0 mmol/l. Daarnaast kan ik er voor kiezen om een signaalverliesalarm in te stellen. Dan krijg je een melding als je sensor niet communiceert met de app. Ik schakel alle alarmen in en wacht op wat komen gaat. In het startscherm van de Libre worden nu twee rode lijnen aangegeven op de waarde van het hoge en lage alarm. Ik leg mijn telefoon op tafel en ga de was ophangen. Na een paar minuten hoor ik een voor mij onbekend geluid. Na enig zoeken (het duurt niet heel lang, want het geluid was nadrukkelijk aanwezig…) besef ik dat het mijn telefoon is. Een signaalverliesalarm. Dat was snel! Zodra je meer dan een meter of 10 verwijderd bent van je telefoon wordt de Bluetooth-verbinding tussen sensor en app verbroken en hoor je dus een alarm. Nou heb ik mijn telefoon best vaak in mijn buurt, maar om hem nu de hele dag in mijn achterzak te steken vind ik een beetje overdreven. Het signaalverliesalarm gaat uit!

Na een dag blijkt dat signaalverlies vaker voor komt. Ik zie regelmatig een rood rondje met een uitroepteken in de app. Dat geeft aan dat er geen verbinding is met de sensor. Op die momenten krijg je dus geen alarm bij een te hoge of lage waarde. Als er wel verbinding is geeft de app een melding zodra je bloedglucosewaarde buiten het aangegeven bereik komt.

Meerwaarde

Ik had gehoopt dat de je met de Libre 2 continue de laatst gemeten sensorwaarde op je telefoon zou kunnen zien, zodat scannen met je telefoon overbodig werd. Maar dat is niet het geval. Je moet zelf blijven scannen om de laatst gemeten waarde te zien. Het leek mij logisch dat als de sensor een te hoge of te lage waarde kan melden aan de app, het een kleine stap zou zijn om ook de laatst gemeten waarde weer te geven. Maar kennelijk is dat niet zo eenvoudig als ik denk.

Tot nu toe heb ik een keer echt profijt gehad van de alarmfunctie. Ik was met een stabiele bloedglucose gaan slapen, maar in de nacht steeg mijn waarde boven de 13. Ik kreeg een melding op mijn telefoon, scande de sensor en heb een correctiebolus gegeven met mijn insulinepomp. De volgende ochtend zat ik weer keurig op 5,6 mmol/l. Overdag hebben de alarmen voor mij minder meerwaarde. Ik scan zo’n 10 tot 14 keer per dag en heb vrij snel door wanneer mijn bloedglucose gaat stijgen of dalen. Een extra alarm voegt dan niet zo heel veel toe.

Conclusie

Over de eerste Freestyle Libre ben ik erg enthousiast. Ik gebruik de sensor nu zo’n 6 jaar en het heeft mij heel veel inzicht gegeven in mijn bloedglucose en mijn reactie op bepaalde voedingsstoffen en gebeurtenissen. Toch is mijn hbA1C niet enorm verbeterd afgelopen jaren. Ik denk dat dit komt omdat je met het gebruik van de sensor toch altijd (letterlijk) achter de feiten aanloopt. De gescande waarde loopt over het algemeen zo’n 20 tot 25 minuten achter op de werkelijke glucosewaarde in je bloed. Zodra je een waarde van 13 scant is de kans dus groot dat je al een stukje hoger zit en achteraf brandjes aan het blussen bent. De Freestyle Libre 2 voegt hier de alarmen aan toe. In sommige situaties kan dit zeker helpend zijn, maar een hele grote stap voorwaarts is het nog niet. De sensor blijft een aanwinst, is volgens Abbott een stuk nauwkeuriger en draagt zeker bij aan beter diabetesmanagement. Maar om je diabetes echt voor te blijven zullen we toch moeten wachten op de Freestyle Libre 3, waarvan is aangekondigd dat deze een echte CGM functie krijgt.

Ook interessant:

Een CGM voor iedereen!

Een CGM voor iedereen!

Ik ben enorm blij met mijn MiniMed 780 met sensor en SmartGuard! Maar de weg er naartoe is er één met heel veel...

Diabetes en Corona

Diabetes en Corona

Samen met 1.8 miljoen andere nederlanders vallen mensen van 18 tot 60 jaar met diabetes (zowel type 1 als 2) met...