MARLOES

WESTBROEK

Starten met de SmartGuard

afbeelding van de medtronic 780G insulinepomp met sensor en app
18 maart 2021

Het duurde lang, die week wachten tot de SmartGuard-functie aan mocht. Te lang bleek maar weer…. Want toen mijn pomp een week aanstond, ik alle mogelijke informatie die ik kon vinden over de SmartGuard had verslonden en ik weer eens een dag vreselijke bloedglucoses had, kon ik niet langer wachten. De vrijdag voor de tweede online training heb ik de SmartGuard geactiveerd!

Ik adviseer niemand deze stap te zetten voor de datum die is afgesproken met je behandelteam! Het gebruiken van de SmartGuard moet met de juiste pompinstellingen en voldoende kennis. Ik voelde me echter zeker genoeg om alvast te starten. Ik wist wat mij te wachten stond en het idee dat ik de techniek in huis had maar er nog niet van kon profiteren knaagde aan mij.

Een persoonlijke diabetes-revolutie

Het activeren van de SmartGuard is kinderlijk eenvoudig. Met letterlijk 1 druk op de knop verandert mijn pomp in een Hybrid Closed Loop systeem. Vanaf nu kan ik het overgrote deel van mijn diabetesbeslissingen overlaten aan mijn MiniMed 780G. Het algoritme in de pomp is zelf-lerend en zal zich de komende maanden steeds beter aanpassen aan mijn lichaam en gedrag. Het moeilijkste deel is op mijn handen blijven zitten als mijn bloedglucose te hoog is. Want 1 ding is wel duidelijk: de afgelopen jaren heeft diabetes een groot deel van mijn leven bepaald. Ik deed niks zonder eerst te bedenken wat mijn huidige bloedglucose was, hoe mijn bloedglucose zou reageren op de geplande activiteit, wat had ik gegeten, wat ging ik nog eten, hoeveel insuline was er nog actief in mijn lichaam… En dan nog de dagen met veel te hoge waarden, of waarden die stuiterden van 2 naar 20 mmol/l en weer terug. En na een nacht met waarden rond de 14 begin je de dag al met 1-0 achterstand. Eigenlijk ging er geen uur voorbij zonder aan mijn diabetes te denken. En dat kan ineens anders!

Geautomatiseerde diabetes

Na een dag in SmartGuard zie ik wat de pomp allemaal voor mij doet. De basale insuline wordt zo nodig iedere 5 minuten aangepast. Daalt mijn bloedglucose dan wordt er geen insuline afgegeven. Stijgt mijn waarde dan worden er correctiebolussen gegeven. Het enige dat ik zelf moet doen is de pomp iedere 12 uur kalibreren en de koolhydraten tellen van mijn maaltijden. Deze voer ik in en de pomp berekent dan de insulinebolus en stuurt zelf bij als het allemaal niet zo loopt als verwacht.

Vrijheid

Nu merk ik pas hoeveel energie mijn diabetes de laatste jaren heeft gekost. Na 30 jaar diabetes weet je eigenlijk niet beter. Nadenken over je bloedglucose en alles wat daar invloed op heeft lijkt vanzelfsprekend. Maar nu dat opeens niet meer hoeft, nu ik de grote beslissingen over laat aan de MiniMed 780G, merk ik hoeveel vrijheid dat geeft!

Ook interessant:

Een CGM voor iedereen!

Een CGM voor iedereen!

Ik ben enorm blij met mijn MiniMed 780 met sensor en SmartGuard! Maar de weg er naartoe is er één met heel veel...

Diabetes en Corona

Diabetes en Corona

Samen met 1.8 miljoen andere nederlanders vallen mensen van 18 tot 60 jaar met diabetes (zowel type 1 als 2) met...