MARLOES

WESTBROEK

Een nieuw avontuur: CGM met Hybrid Closed Loop

afbeelding van drie verschillende schermen van mijn insulinepomp
17 februari 2021

Het gaat gebeuren… Vanaf 8 maart mag ik starten met de MiniMed 780G met SmartGuard-technologie en Guardian 3 sensoren! Een geavanceerd Hybrid Closed Loop systeem dat helpt om het leven van mensen met diabetes type 1 te vereenvoudigen. Dat klinkt als een reclametekst nietwaar? Nou dat klopt! Zo introduceert Medtronic zijn nieuwste insulinepompsysteem in de media. En ik mag ondervinden of dat waar is!

MiniMed 780G

Na jaren proberen, ploeteren, testen, vallen en toch weer opstaan lukt het mij nog steeds niet om mijn bloedglucose stabiel te krijgen. Schommelende waarden, een hoog HbA1c, maar niet zo slecht dat ik in aanmerking kwam voor een pomp met sensor. Tot dit jaar werden die sensoren vergoed vanuit het ziekenhuisbudget en was de pot met geld elk jaar snel op. Per 1 januari 2021 is dat veranderd. Deze CGM-systemen, Continue Glucose Monitoring, worden nu vergoed vanuit de basisverzekering. De voorwaarden voor vergoeding zijn nog strikt, maar als de behandelend arts vaststelt dat je voor vergoeding in aanmerking komt wordt het systeem vergoed door je zorgverzekering. En ik kwam in aanmerking!

Kosten

Dat de regels strikt zijn is op zich te begrijpen, want de kosten voor een CGM lopen behoorlijk in de papieren. Ten eerste de pomp: het nieuwste vlaggenschip van Medtronic, de MiniMed 780G, kost zo’n € 5.000,-. Met deze pomp kan je 4 jaar doen. Daarnaast heb je een transmitter nodig die de gegevens van de sensor naar je pomp stuurt. Deze kost bijna € 600,- per jaar. En als laatste nog de sensoren a € 50,- per week. Per jaar kost het gebruik van een CGM dus ongeveer €4.450,- (dat is nog exclusief infusiesets, reservoirs, batterijen en teststrips, maar deze kosten heb je ook bij pomptherapie). Al met al een heel bedrag. Maar mag dit bedrag een betere kwaliteit van leven in de weg staan?

Voordelen

De MiniMed 780G met Guardian 3 sensoren en SmartGuard belooft nogal wat! Naast automatische insuline afgifte van zowel basale insuline als correctie bolussen, om te hoge en te lage bloedsuikers makkelijker te voorkomen, biedt de 780G ook een vangnet als je het aantal koolhydraten in een maaltijd niet helemaal goed berekend hebt. Het algoritme in de pomp past (na een ‘leerperiode’) de insulineafgifte automatisch aan om de waarden te stabiliseren. Het anticipeert op jouw insulinebehoefte en beschermt tegen hypo’s. Voor de maaltijden voer je het aantal koolhydraten in en de pomp doet de rest. Het uitgangspunt van Medtronic: “We willen dat mensen meer tijd besteden aan het leven van hun leven en zich minder zorgen maken over hun diabetes management”. Dit systeem moet het leven met diabetes makkelijker maken.

Zo gezond mogelijk chronisch ziek zijn

Naast makkelijker moet zo’n systeem natuurlijk ook bijdragen aan een betere gezondheid. Waar voorheen vooral gekeken werd naar een goed HbA1c (onder de 7% of 53 mmol/mol), zijn de geleerden het er tegenwoordig over eens dat een hoge TIR (Time In Range: de tijd dat je bloedsuiker tussen de 3,9 en 10 mmol/l zit) veel belangrijker is en veel meer zegt dan het HbA1c. Onderzoek laat zien dat proefpersonen duidelijke verbeteringen in hun TIR hadden sinds de start met de Minimed 780G. Zelfs mensen die al een redelijk goede instelling hadden en een HbA1c onder de 7% boekten vooruitgang met dit nieuwe systeem met een TIR van soms meer dan 80%! Iets wat voor de komst van de 780G heel lastig haalbaar was. Met dit systeem is het mogelijk om de waarden van een persoon zonder diabetes te benaderen. De nieuwste MiniMed geeft je de basis om zo gezond mogelijk chronisch ziek te zijn.

Geduld en motivatie worden beloond

Het lijkt erop dat de MiniMed 780G, in combinatie met Guardian 3 sensoren met SmartGuard, een grote verbetering kan zijn voor de kwaliteit van leven. Zowel door gebruiksgemak in het dagelijks leven, als door een veel betere diabetes regulatie. Dit zorgt dan weer voor minder ziekenhuisopnames en minder complicaties, dus minder kosten op de lange termijn. Dat is toch iets waar iedere diabeet recht op heeft!
Het is geen wondermiddel, want er wordt echt veel van de gebruiker gevraagd. Naast het leren kennen van het systeem en het gebruik ervan, moet het systeem jou ook leren kennen: het algoritme heeft tijd nodig om zich aan te passen aan jouw leefstijl. Dit vergt geduld, motivatie, tijd en nog meer geduld. Vooral de eerste paar maanden moet je echt op je handen blijven zitten en het systeem de tijd gunnen om zich aan te passen. Maar ben je die maanden voorbij dan levert dit vooral heel veel gemak op en hoef je waarschijnlijk niet meer elk moment van de dag je diabetes op de eerste plaats te zetten. Ik kan niet wachten om aan dit nieuwe avontuur te beginnen en hoop dat dit na jaren ploeteren mijn leven met diabetes echt gaat vereenvoudigen!

Wordt vervolgd…

Ook interessant:

Een CGM voor iedereen!

Een CGM voor iedereen!

Ik ben enorm blij met mijn MiniMed 780 met sensor en SmartGuard! Maar de weg er naartoe is er één met heel veel...

Diabetes en Corona

Diabetes en Corona

Samen met 1.8 miljoen andere nederlanders vallen mensen van 18 tot 60 jaar met diabetes (zowel type 1 als 2) met...